Kozmetik ürün tüketicileri günümüzde kullandıkları ürünlerin içeriğine son derece dikkat etmektedir. Çünkü bazı kozmetik ürünleri içerisinde yoğun şekilde kimyasal bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenler tüketici sağlığını ciddi anlamda tehdit edebilmektedir. Bilinçli tüketiciler aldıkları ürünün hem kalitesine hem de güvenliğine özen göstermektedir. Bu ürünlerin içeriğinin güvenilir olduğu ise birtakım denetimler sonucu verilen belgelerle kanıtlanmaktadır.
Cosmos sertifikası ise dünya genelinde özel bir standarttır. Açılımı Organik Kozmetik Standardı olan Cosmos sertifikalı ürünler içeriği doğal, çevresel olarak güvenilir ve insan sağlığına zarar vermeyen içeriklerle üretilmektedir. Şimdi COSMED sertifikası nedir, ne işe yarar, neden önemlidir bunları tek tek açıklayalım…
Dünya çapında özel bir standart olan “Organik Kozmetik Standardı” en başta organik tarım içeriklerinin kullanımını teşvik eden bir sertifikasyondur. “Yeşil Kimyasallar” konseptini benimseme, bu konsept etrafında imalat süreçlerini yürütme ve bunu genişletme prensiplerine dayanır.
Cosmos sertifikasyonu standardında sadece ürün içerikleri değil, ürünlerin ambalajlarının küçültülmesi, doğa dostu olması gibi önemli detaylara yer verilmektedir. Cosmos Organic, organik tarım bileşenlerinin, yeşil kimya gereksinimleri ile bütünleşmesidir. Cosmos sertifikası organik ve doğal kozmetik ürünlerin dünya çapında ticarileşmesi açısından önemlidir. Ancak elbette diğer tüm sertifikasyon süreçleri gibi Cosmos sertifikası almak için de belirli standartlar söz konusudur. Şimdi bunlara bir göz atalım…
Öncelikle tarımsal ürünlerden kaynaklanan, fiziksel olarak işlenmiş ürünlerin bileşenlerinin en az %95’i organik olmalıdır. Bazı ürünler içerisinde doğal hammaddeler olsa bile eğer yeterli düzeydi organik içeriğe sahip değilse bu ürünler sadece doğal olarak sertifikalandırılabilir. Bunun yanında 'Cosmos Organic' logosu kullanılamaz.
Bazı hayvansal ve bitkisel hammaddeler Avrupa ve Uluslararası korunan türler kapsamındadır. Bunların kullanımı yasaklanmıştır. Ayrıca kesilmiş hayvandan ya da hayvancılıktan elde edilen hammaddelerin de kullanımı standartlar gereği yasaklanmıştır. Sertifika standartlarından bir tanesi de ürünlerde balmumu, bal ve süt gibi bileşenlerin kullanılmamasıdır. Ayrıca hayvan, bitkisel ya da mikrobiyal kökenli ürünlerin transformasyonu üzerine sınırlamalar getirilmiştir.
Sertifika ile insanların gönül rahatlığı ile ürünleri tercih etmesi söz konusudur. Çünkü sertifika insan sağlığına saygılı, çevreye duyarlı bir ürün, üretim süreci garantilemiş olur. Doğal kaynakların dorumlu bir şekilde kullanımı, yeşil kimyanın gelişimi, biyolojik çeşitliliğe olan saygı, paraben, sentetik renklendiriciler, fenoksietanol gibi petrokimyasal maddelerin kullanılmadığı belgelenmiş olur. Bu ürünlerde GDO kullanımı da söz konusu olmaz ve Cosmos standartları ile sabittir. Bu ürünlerin geri dönüştürülebilir ambalajlarda tüketicilere sunulduğu da yine bu belge kapsamında ispatlanmış olur.
Cosmos onaylı demek yukarıdaki saydığımız tüm koşulları yerine getirmiş ürün demektir. Yani içeriği onaylı organik bileşenlerle üretilmiş kozmetik ürünlerdir. Günümüzde insanların bilinçli tüketim alışkanlıklarının gelişmesi ile birlikte Cosmos gibi önemli sertifikaların önemi de bir hayli artmıştır. İnsanlar kozmetik ürünlerde Cosmos logosunu aramakta ve bu arayışlarında da haklı durumdadırlar. İnsanların kozmetik ürünleri kullanırken akıllarında herhangi bir soru işareti kalmaması açısından Cosmos onayı oldukça önemlidir. Hem yerli hem de yabancı pek çok markanın ürünleri Cosmos sertifikasına sahiptir. Bu anlamda insanlar bu logoyu gördüklerinde ürünleri içleri rahat bir şekilde satın almakta ve kullanmaktadırlar.
Tıpkı Cosmos sertifikası gibi Ecocoert sertifikası da bir ürünün içeriğinin tamamen doğal ve organik olduğunu, içerisinde herhangi sentetik kimyasal maddenin kullanılmadığını ifade eder. Bu sertifika tüketicilere ürünün içeriği hakkında bilgi verir. Bu sayede tüketici aldığı ürünün hangi aşamalardan geçtiği, ne tür içeriklerle üretildiği hakkında fikir sahibi olmaktadır.
Ecocert’in kuruluşu 1991 senesinde olmuştur. Fransa’da kurulan ve hem kamu hem de özel kuruluşlar tarafından tanınan “Organik Sertifikalar” sağlayan bir kuruluştur. Bu sertifikalandırma kurumu tarafından verilen sertifikayı hak edebilmek için pek çok şart söz konusudur. Özellikle geleneksel kozmetik yönetmeliklerinden çok daha farklı şartlar öne sürmektedir. Hammaddeden üretime, üretim sürecinden ambalajlanmasına kadar olan her süreçte denetimi zorunlu kılmaktadır. Bu denetimler ile hedeflenen tüketiciye kullandıkları ürünün içeriğinin değerlendirilmesi, kaliteli ekolojik hammaddenin kullanımı ve çevreye karşı sorumluluk konularında garanti vermesidir.
Ecocert sertifikası ile kullanılan ürünün organik olduğu kanıtlanmaktadır. Ecocert organik kozmetikler için belirlenen standartları şu şekilde sıralamak mümkündür. Öncelikle ürün içeriği %95 oranında bitkisel ve doğal maddelerden oluşmalıdır. Negatif listesinde bulunmayan bazı sentetik maddeler sadece %5 oranında yer alabilmektedir.
Ecocert negatif listesinde yer alan bileşenler hiçbir şekilde organik ibareli ürünlerde yer alamazlar. Bu bileşenler; paraben, carbomer, PEG emülgatörler, mineral yağ, silikon, SLS, sentetik parfüm ve boyalar, izopropil miristat, propilen glikol, yağlı alkok ve asitlerdir. Ecocert sertifikası alabilmek için organik olarak üretilen ürünlerin hiçbirinde bu bileşenlere yer verilmemelidir. Aksi halde üreticiye bu sertifikanın verilmesi söz konusu olmamaktadır.
Günümüzde organik ya da doğal olduğunu iddia eden pek çok markanın ürününü görmekteyiz. Ancak bu ürünlerin gerçekte içeriğinin ne kadarı organik ne kadarı sentetik bileşenlerle üretilmekte bunun tam olarak anlaşılması gerekir. Bilinçli bir tüketici organik bir ürün satın alırken içeriğini kontrol eder ancak bu ürünün gerçekten organik olduğu anlamına gelmez. Bu sebeple tüketicilerin daha güvenli alışveriş yapabilmesi, üreticilerin tüketicilere gerçek anlamda doğal ve organik ürünler sunabilmesi adına Ecocert sertifikasyonu önemlidir.
Ecocert kurumu, 130’dan fazla ülkede organik ürünlerin denetimini gerçekleştirmektedir. 30 yılın üzerinde deneyimi ile Ecocert organik sürdürülebilir uygulamaların sertifikalandırılmasında dünyanın önde gelen kuruluşlarından bir tanesidir. Bu anlamda dünyanın güvenilir pek çok organik üretici markası Ecocert sertifikası ile tüketicilere güvenilir içerikli ürünler sunmaktadır.