Halk arasında balık yağı olarak bilinen omega 3 anne karnından itibaren insan vücudunda önemli bir rol oynayan yağ asididir. Çoklu doymamış yağ asidinden oluşan bir besin olan omega 3 vücutta doğal yollarla üretilmediğinden tüketilmesi önemlidir. Bu nedenle bu yağ asidini besinlerle ya da takviye gıda çeşitleri ile almak gerekir. Omega 3 tahmin edileceği üzere en çok deniz ürünlerinde ve özellikle balıkta bulunur. Başka yer aldığı kaynaklar arasında birtakım tohumlar, bitkisel yağ ve kuruyemişler bulunmaktadır. Takviye gıda çeşitleri arasında omega 3, çocuklardan yetişkinlere kadar en sık tercih edilen ürünler arasındadır.
Takviye gıdalar normal besinlerden yeterli derecede faydalanılamayan durumlarda bir yardımcı olarak tüketilmektedir. Takviye gıdalar besinleri desteklerler. Böylece bünyenin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlamaya yardımcı olurlar. Omega 3 insan bünyesinin en çok ihtiyaç duyduğu yağ asitlerinden bir tanesidir ve gıdalarla bu yağ asidi pekala sağlanabilir. Ancak yetersiz beslenme ya da birtakım mani sebepler ile gıdalardan alınamıyorsa bunu bir destek olarak takviye gıdalardan sağlamak mümkün olabilir.
Omega 3 temel olarak Linolenik Asit (ALA), Eikosapentaenoik Asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik Asit yani DHA olmak üzere üç temel yağ asidinden meydana gelmektedir. Kabuklu ve yağlı deniz ürünlerinde EPA ve DHA yoğun şekilde bulunur. Bunlar hücresel düzeyde pek çok faaliyete katılan bileşenlerdir. ALA dediğimiz bileşen ise bitkisel içeriklerde bulunur. Kanola, keten tohumu, chia tohumu, soya fasulyesi gibi yağ elde edilen bitkilerde yüksek miktarlarda ALA bulunmaktadır.
Omega 3 yağ asitlerinin kaynağı olan ALA çoğunlukla kabak çekirdeği, semiz otu, ceviz, kanola, kırmızı yaban mersini, soya fasulyesi keten tohumu, kivi, chia tohumunda bulunur. ALA içeriği tüketildikten sonra DHA ve EPA’ya dönüşebilme özelliği gösterir. Ancak şunu belirtmekte fayda vardır ki insan bedeni bu dönüştürmeyi sağlıklı bir şekilde yapamayabilir. Bu da ihtiyaç duyulan yağ asidini sağlamada sorun yaşatabilir. EPA ve DHA ise ALA’dan dönüştükleri takdirde bu ihtiyacı karşılamayacaklardır. Bu nedenle doğrudan alınmaları mühimdir.
Bir çeşit Omega 3 yağ asidi olan EPA, balık yağı, ringa balığı, sardalya, somon benzeri besinlerde bulunmaktadır. Ayrıca sofrada yenilebilir yosun çeşitlerinde ve anne süründe de de yer alır.
Balık yağı, somon, anne sütü ya da alg yağında bulunan bu yağ asidi en önemli omega 3 yağ asidi olarak tanımlanmaktadır. Ancak yine de besinler yardımı ile DHA’yı tam manası ile karşılamak pek mümkün değildir. Bu sebeple vücut bunu dengeleme adına EPA ve ALA’yı DHA’ya dönüştürebilmektedir.
Omega 3 takviye gıda çeşitleri farklı formlarda tüketilebilir. Çiğnenebilir formları olduğu gibi kapsül formları da mevcuttur. Tüketim kolaylığı nedeniyle kapsül formu oldukça sık tercih edilmektedir. Kapsülü bir bardak su ile rahat bir şekilde tüketmek mümkündür. Koku ya da herhangi bir lezzet söz konusu olmadığı için yutarken de herhangi bir zorluk çıkarmamaktadır. Özellikle vitaminleri koku ve tadı nedeniyle tüketmeye çekinenler için ideal bir seçenektir.
Çiğnenebilir formu ise lezzetli aromalar ile formüle edilmiştir ve tüketimi kolaylaştırmaktadır. Bu formu genellikle aileler çocukları için sıklıkla tercih ederler. Tadı farklı aromalarla çeşitlendirildiğinden çocuklar bu balık yağı çeşidini keyifle tüketmektedirler.
Tüketicilere omega 3 takviye gıda sunanlar arasında hem yabancı hem de yerli markalar yer almaktadır. Kapsül formda sunulan takviye gıda çeşitleri genellikle 30, 60 ve 100 kapsül şeklindedir. İster kendiniz için olsun ister çocuğunuz için olsun bunlardan hangisinin tercih edileceği ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda uzman bir doktordan destek almak yerinde olacaktır.
Balık yağı takviyesi kullanmadan önce bünyenin bu takviyeye ne kadar ihtiyacı olup olmadığının ortaya konması gerekir. Bunu da ancak yapılacak muayene ve doktor tavsiyesi ile belirlemek gerekir. Ayrıca omega 3 hammadde içeriğine de dikkat etmek gerekir. Vegan ve vejetaryen bireyler için içeriği bitkisel yağlarla formül edilmiş omega 3 takviye gıda çeşitleri bulunmaktadır. Kapsül yutmakta zorlanan ya da kapsül formu tercih etmeyen kişiler için çiğnenebilir formdaki takviye gıda çeşitleri tercih edilebilir.
Omega 3 balık yağı insan bünyesi için son derece önemli pek çok bileşeni içerir. Vücut tarafından üretilmeyen omega 3 için destek almak gerekebilir. Balık yağı faydaları nedir diye arattığınızda omega 3’ün verdiği desteği görmek de mümkün olabilir. Omega 3’ün bünyeye sağladığı faydalar tüm dünyada yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur.
Omega 3 normal şartlarda somon, ringa, sardalya, uskumru gibi deniz mahsullerinin tüketilmesi ile vücuda alınabilir. Kabuklu deniz ürünleri ve balık çeşitlerinde görülen bu yağ asidi ayrıca bitkisel yağlardan da elde edilebilmektedir. Bu sayede vegan tüketiciler de bu takviyeden yararlanabilmektedir.
Tüketicinin ihtiyacına en uygun balık tüketimi ile bu önemli yağ asidini almak mümkündür ancak her zaman bu ürünlerle yeterli miktarda yağ asidini bünyeye kazandırmak mümkün olamayabiliyor. Böyle durumlarda ise takviye gıda ile bu yağ asidini sağlamak mümkün olabilir. Farklı markaların omega 3 destekli ürünleri bulunmaktadır. Bunlardan kullanarak yeterli miktarda omega 3 yağ asidi sağlanabilir. Özellikle düzenli balık tüketimi yapamayan kişiler için bu takviye gıdalar fayda gösterebilir.
Yapılan çalışmalar bir insanın günlük olarak besinlerinin %1,5’inden omega 3 yağ asidi alması gerektiğini belirtmektedir. Erkekler için bu oran 1,4 gram iken kadınlar için tavsiye edilen ortalama tüketim %1,1 gramdir.
Omega 3 takviye gıda kullanımı ise kişiden kişiye değişebilmektedir. Bunun için bir hekimden yardım almak yardımcı olabilir. Uzmanlar genellikle sabah saatlerinde takviye gıdanın alınmasını öneriyorlar. Ancak birtakım çalışmalar hangi saatte alındığına değil de kullanım biçimine daha çok işaret etmektedir. Takviye gıdayı besin değeri yüksek ve hatta yağ oranı yüksek ürünlerle beraber alınmasının daha iyi olabileceği belirtiliyor. Ancak tüm takviye gıda çeşitlerinde olduğu gibi omega 3 destek ürünlerinde de uzman bir hekimin tavsiyesi alınmalı ve onun belirleyeceği yönerge ile tüketilmelidir.
Omega 3 takviye gıda fiyatları ise markaya, adede ya da forma göre değişiklik gösterebilir. İçeriklerini bu anlamda iyi bir şekilde kontrol etmek ve doğru ürünü bulmak gerekir. Tüketim rahatlığı açısından çocuk ve yetişkinler birbirinden ayrılabilir. Yetişkinler için kapsül formu daha rahat tüketilebilirken çocuklar için çiğnenebilir formlarda daha lezzetli ve tüketmesi daha kolaydır.
Çiğnenebilir formdaki omega 3 takviye gıda çeşitli lezzetli aromalara sahiptir. Bu sebeple çocuklarınıza takviye gıda verirken bu özelliklerden faydalanabilirsiniz. Omega 3 takviye gıda çeşitlerinde fiyat araştırması yaparken mutlaka ihtiyaca uygun sayıda kapsülün olduğu ürünlere bakılmalıdır. Bu sayede size fazla gelebilecek bir ürünü almamış ve fazla maliyet altına girmemiş olursunuz. Omega 3 takviye gıda çeşitlerine baktığınızda ve karşılaştırdığınızda aralarındaki farkı daha net bir şekilde görebilir ve kararınızı buna göre verebilirsiniz.
Normal gıdalar ile alınabilecek pek çok yağ asidi ve yaylı mineral takviye gıdalarla sadece bir destek olarak alınabilir. Takviye gıdalar gerçek gıdanın yerini tutmaz. Ancak gıdaya ulaşılamadığı ya da gıdanın yetersiz geldiği durumlarda faydalanılabilir. Önemli olan takviye gıdayı tüketirken bunun bilincinde olmak ve normal beslenmeyi desteklemek için birlikte tüketmektir. Hem yerli hem de yabancı markaların tüketicilere sunduğu omega 3 takviye gıda çeşitlerini sitemizde yakından inceleyebilirsiniz. En uygun ödeme koşulları ile sipariş verebileceğiniz omega 3 takviye gıda çeşitleri bir tıklama ile anında kargoda.