Mineraller tıpkı vitaminler gibi besinlerden elde edilmekle beraber vücut fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışabilmesine yardımcı olan kimyasallardır. Örnek vermek gerekirse güçlü kemik ve dişler için kalsiyum, sinir fonksiyonları ve sıvı dengesi içi sodyum, tiroit hormonu fonksiyonları için iyot, kan ve enerji metabolizmasına oksijenin taşınabilmesi için demir gereklidir. Mineraller pek çok gıdada doğal olarak bulunur.
Vücudun nasıl vitamine ihtiyacı varsa ayı şekilde minerale de ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir vücut için gerekli minerallerin eksiksiz bir şekilde alınması gerekir. Vitaminlerin aksine mineraller inorganiktir. İnsan vücudu kendi başına mineral üretemez ve bu sebeple besin yoluyla ya da takviye gıda ile bunu sağlamalıdır. Hücre içi ve dışında vücut sıvılarının kontrolü, kemik gelişimi ve yenen gıdaların enerjiye dönüştürülebilmesi için mineraller önemlidir. Mineraller yoğun bir şekilde sebze, süt ve süt ürünleri, kurutulmuş meyve, kabuklu yemiş, balık, tahıl ve et ürünlerinde bulunur.
Mineral çeşitleri arasında magnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, fosfor, krom ve iyot vardır. Hepsinin ayrı ve önemli görevi bulunur. Örneğin kalsiyum kemik ve dişlerde etkilidir. Kanın pıhtılaşması, kasların çalışması için gerekli kalsiyum miktarının sağlanması gerekir. Eksikliğinde ise diş çürümesi, kemik erimesi, saç ve tırnaklarda kırılma, kas ve eklemlerde ağrı gibi pek çok olumsuz durum ortaya çıkabilir.
Magnezyum ise vücudun sürekli biçimde ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kalp sağlığı, hormon dengesi, kas yapısı, kemik gelişimi gibi durumlarda rolü önemlidir. Sinir sisteminde de etkilidir. Eksikliği durumunda böbrek, beyin kalp fonksiyonlarında bozukluklar ile yorgunluk, uyku sorunu, kas krampı gibi çeşitli durumlar ortaya çıkabilir. Çinko ise hücre onarımı, yaraların iyileşmesi, üreme fonksiyonları, bağışıklık sisteminin gelişmesi için önemlidir. Çinko eksikliği durumunda çocuklarda büyüme ve gelişmede gerileme görülebilir. Bağışıklık sisteminde zayıflık, dikkat dağınıklığı gibi pek çok sorun ortaya çıkabilir.
Fosfor ve kalsiyumdan sonra insan vücudunda en çok bulunan mineral olan potasyum vücudun pH seviyesini dengede tutmada önemli rol oynar. Kas çalışması için yine potasyum önemlidir. Vücutta su ve mineral dengesinin sağlanması ve beyne oksijen taşınmasındaki önemi bilinmektedir. Fosfor ise çoğunlukla kemik ve dişlerde etkilidir. Kalp böbrek işleyişinde, hormonal dengenin sağlanmasında fosfor gereklidir. Fosforun işlevini tam anlamı ile yerine getirebilmesi adına D vitamini ve kalsiyum ile birlikte yeterli düzeyde bulunması gerekir.
Kan proteinin üretilmesi için önemli olan demirin kadınlarda erkeklere oranla eksikliği daha fazla görülmektedir. Demir eksikliği ile ortaya çıkan en bilindik durum anemidir. Vücutta eğer yeterli düzeyde demir yok ise hemoglobin üretimi de olmayacaktır. Böylelikle dokular için hayati öneme sahip oksijen taşınmamış olacaktır. Çarpıntı, baş dönmesi, yorgunluk, saç dökülmesi gibi olumsuz durumlar genellikle demir eksikliği belirtileridir.
Büyüme, gelişme, üreme ve sinir sisteminin doğru bir şekilde çalışması için iyot önemli bir mineraldir. Tiroit bezinin hormon üretebilmesi için iyoda ihtiyacı vardır. İyot eksikliği ile guatr, zekâ geriliği, gelişim bozukluğu, anormal kilo artışları görülebilir. Krom ise metabolizmanın çalışmasında etkili bir mineraldir. Kan şekerini dengede tutmaya yardımcıdır. Kolesterol seviyesini dengeler.
Tüm bu minerallerin insan sağlığı açısından önemi büyüktür. Bu mineraller belirli sebepler dahilinde gıdalardan yeterli derecede alınmadığında gıda takviyesine başvurmak mümkündür. Gıda takviyesi ile alınan mineraller ile vücuda destek vermek mümkündür. Adı üstünde takviye gıda olan bu ürünler ilaç değildir, sadece vücudun ihtiyacını karşılamada ek destek sağlar. Mineral takviye gıdalarının tamamını Kozmela üzerinden inceleyebilir ve dilediğiniz ürünü hemen sipariş verebilirsiniz.