İnsan vücudunda hayati önem taşıyan pek çok mineral bulunmaktadır. Bu 11 mineralden bir tanesi de magnezyumdur. Miktar açısından baktığımızda dördüncü sırada yer alır. Kimyasal anlamda bakarsak sınıfsal olarak alkali toprak metalleri sınıfındandır. Magnezyumu bu denli özel ve önemli yapan şey vücutta bulunan 300’den fazla enzimin çalışması açısından kilit bir noktada olmasıdır. Vücut bu elementi kendi başına üretemediği için dışarıdan besin ya da takviye olarak almak gerekir.
Bir yetişkinde ortalama olarak 25 g magnezyum bulunur. Vücutta bulunan magnezyum rezervinin sürekli olarak depolanması gerekir. Yani bu mineral vücudun önemli işlevlerini yerine getirebilmesi adına sürekli bulunmalıdır.
Metabolizma açısından magnezyumun pek çok faydası sayılabilir. Bu mineral kan ve kas sistemlerinde varlığını yoğun şekilde gösterir. Hücrelerin büyümesi, enzim sistem aktivitesi, protein sentezi, kasların güçlenmesi gibi durumlarda çok kritik bir noktadadır. Magnezyumun egzersiz performansına, depresyona, tip 2 diyabete, yüksek tansiyona, kronik iltihaplanmaya olumlu etkileri bilinmektedir.
Magnezyum gıdaların enerjiye dönüştürülmesi, sinir sisteminin düzenlenmesi, DNA ve RNA’nın oluşturulması ve onarılması, kasların kasılma ve gevşemesine, amino asitlerden yeni proteinler oluşturmaya yardımcıdır.
Tıp dilinde magnezyum eksikliği hipomagnezemi olarak adlandırılır. Toplumda hipomagnezemi eksikliği olan pek çok kişi bulunuyor. Magnezyum eksikliği vücutta pek çok şekilde kendisini gösterebiliyor. Erken bulgular arasında kusma, bulantı, iştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk gösterilebilir. Şiddetli magnezyum eksikliği belirtileri arasında zihinsel bulanıklık, dikkat azalması, uyuşukluk, kardiyak aritmiler, kas krampları sayılabilir.
Besinlerde bulunan magnezyum miktarının ortalama %50’si vücut tarafından kolay bir şekilde emilir. Sağlıklı, doğal bir beslenme ile vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum sağlanabilir. Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre insan vücudu günlük 280-350 mg civarında magnezyum ihtiyaç duyar. Rengi koyu sebzelerde sık bir şekilde bulunur. Ayrıca dil balığı, muz, kakao, ayçiçeği, karaturp, hurma, gravyer peynir, pırasa, kereviz, havuç, domates, soğan, kuşkonmaz, soya fasulyesi, ceviz, fıstık, fındık, badem, balık ve tahıl ürünlerinde yoğun şekilde bulunur.
Magnezyum takviyesi kadınlar açısından da önemlidir. Doğru kullanım dahilinde adet döneminde stresi ve ödemi azaltmaya yardımcı oluyor. Bu dönemde çikolatanın aşırı şekilde arzu edilmesi kakaodaki magnezyum olarak biliniyor. Aslında bu noktada doğal dürtülerin doğru seçimler yapılmasına yardımcı olduğu söylenebilir.
Magnezyum eksikliğinde gerekli diyet uygulanabilir ya da gıda takviyesi alınabilir. Doğal yollardan magnezyum almak önemlidir ancak alınamadığı takdirde gıda takviyeleri bu konuda destek verebilmektedir. Pek çok markanın magnezyum içerikli takviye gıda ürünü bulunuyor. Bunların tamamını Kozmela üzerinden inceleyebilir ve dilediğiniz magnezyum takviye gıdayı anında sipariş verebilirsiniz.