Kil maskesi günümüzde cilt bakımında en sık kullanılan ürünlerin başında geliyor. Bunun nedeni cilde doğal bir bakım desteği sağlamasıdır. Kil maskeleri cilt tipi ve cilt sorununa uygun olarak kullanıldığı takdirde yüz güldüren sonuçlar verebilmektedir. Doğru bir cilt bakımı için cilt tipine uygun maskeyi almak ve ayrıca düzenli olarak kullanmak gerekir. Cilt tipiniz kuru, karma ya da yağlı olabilir. Kil maskesi ise bu cilt tiplerinin tümüne göre üretilmektedir. Bu sayede her cilt tipinin ihtiyacını gidermeyi hedeflemektedir. Çünkü bu saydığımız cilt tiplerinin her biri farklı bileşenlere ihtiyaç duyar. Kil maskeleri ise cilde bu bileşenleri en iyi şekilde sağlamayı amaçlayan ürünlerdir.
Kil maskesinin geçmişi esasen antik çağlara kadar dayanmaktadır. Eski zamanlarda pek çok uygarlık doğada bulunan kili cilt için kullanmış ve güzelliğin sırrı olarak tanımlamışlardır. Kilin cilt üzerindeki temel görevi cildi temizlemeye, onarmaya ve gözeneklerin hava almasına yardımcı olmaktır. Kil içeriğindeki önemli bileşenler sayesinde cilt üzerinde etkisini gösterir. Kalsiyum, potasyum, silis, demir, magnezyum gibi mineraller ile cilde olumlu yönde etki sağlıyor.
Kil maskesi çeşitleri hem kadın hem de erkeklerin kullanımına yönelik geliştirilmektedir. Ciltteki yaşlanma belirtilerini en aza indirmek gibi özel etkileri bulunmakla beraber temizleme, peeling, parlatma, arındırma gibi pek çok özellikli kil maskesi çeşidi bulunmaktadır.
Kil maskeleri pek çok farklı formda bulunmakla beraber uygulama açısından da birbirinden ayrılmaktadır. Renk, sıvı ya da toz olma kriterleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Kil maskesinin kullanımı da oldukça basittir. Genellikle yüze uygulandıktan sonra bir süre bekletilmekte ve sonra yüz durulanmaktadır. Kil maskesi çeşitleri arasında soyulan tipte maske çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar durulma gerektirmeyen belirli bir süre bekledikten sonra soyularak çıkarılan kil maskeleridir.
Kil maskeleri renklerine göre de birbirinden farklılık gösterir. Bununla beraber içeriğine göre de kil maskeleri birbirinden ayrılabiliyor. İçeriğinde bitki özleri, şeker, bal ya da kömür gibi etken maddeler bulunabiliyor. Sıvı haldeki kil maskeleri yüze rahat bir şekilde uygulanabilen maskelerdir. Toz halinde tüketicilere sunulan kil maskeleri ise su ile karıştırıldıktan sonra uygulanıyor. Soyulabilen kil maskeleri ise pratik olduğu için tüketiciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Kil maskesinin cilt üzerinde birden fazla etkisi bulunuyor. Doğal kozmetik ürünleri içerisinde günümüzde en çok tercih edilen ürünlerin başında kil maskesi geliyor. İçeriğinde pek çok yararlı mineral barındırdığından cilde etkisi de bir o kadar fazla olabiliyor. Kil maskesi özellikle yağlı ciltlerde fazla yağı emmeye, yağlı görünümü gidererek mat ve doğal bir görünüm sağlamaya yardımcı oluyor.
Özellikle akneli, siyah noktalı ciltlerde olumlu etkileri bulunuyor. Akne görünümünü gidermeye ve pürüzsüz bir cilt sağlamaya yardımcı oluyor. Kil maskesi çeşitlerinin yaşlanma etkilerini en aza indirmeye yardımcı etkileri de bulunuyor. Çevresel faktörlerin etkilerini en aza indirmeye yardımcı oluyor. Ciltteki hasarın onarım sürecine destek veriyor. Ayrıca ölü derilerin ciltten atılmasına da yardımcı oluyor.
Yeşil kil maskesi ise kil maskesi çeşitleri arasında en çok bilinenidir. Maskeye yeşil rengi veren mineraller cildin beslenmesine ve güzelleşmesine yardımcı oluyor. Pembe kil maskesi ise hassas ciltler için özellikle tavsiye ediliyor. Hassas olan cildi zorlamadan temizlemeye yardımcı oluyor. Kil maskesi çeşitlerinin nemlendirme etkisi de bulunuyor. Bu anlamda kuru ciltlerin nem ihtiyacını da karşılamayı hedefliyor. Nemli cilt her daim daha genç, taze ve canlı bir görünüme kavuşabiliyor. Mavi kil çeşitleri ise hassas ve yağlı cilt tipleri için ideal olarak biliniyor.
Akne gibi sorunlar için beyaz kil maskesi tercih edilebiliyor. Kil maskeleri cilt için gerekli mineralleri sağladığından ötürü dirençli, sağlıklı bir cilt görünümü elde etmeye yardımcı oluyor. Çeşitli nedenlerden ortaya çıkan kırışıklık, sarkma ya da ton dengesizliklerini gidermeye de yine kil maskeleri yardımcı oluyor. Ciltteki parlamaları alan kil maskesi cilde mat ancak canlı bir görünüm sağlamaya destek oluyor.
Kil maskeleri arasında en sık tercih edilen maskelerden bir tanesi yeşil kil maskesidir. Yeşil kil maskesinin pek çok faydası bulunuyor. Ciltteki kir ve yağı temizlemeye yardımcıdır. Peeling etkisi sağlayarak ciltteki ölü derileri temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca ciltteki ton dengesizliğini gidererek daha dengeli bir görünüm sağlamaya destek olur. Yeşil kil maskesi fazla yağı gözeneklerden uzaklaştırdığı için daha mat ve canlı bir görünüm ortaya çıkarmada etkili olur. Ancak kuru bir cildiniz var ise yeşil kil maskesi yerine kırmızı kil maskesi denemeniz yerinde olacaktır. Yine de kullanmak isterseniz uygulama sonrasında cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmemeye özen göstermelisiniz.
Hem kadın hem de erkeklerin cilt bakımında sıklıkla tercih ettiği kil maskeleri doğru bir şekilde kullanıldığında etkisini göstermektedir. Halk arasında çamur maskesi olarak da bilinen kil maskeleri içeriğindeki yoğun doğal bileşenler ile cilt onarımına destek vermektedir. Kil maskeleri farklı markalar ve içeriklerle tüketicilere sunulur. Bu anlamda cilt tipine ve cilt sorununa uygun bir cilt maskesi kullanmak doğru olacaktır. Cilt tipine uygun şekilde alınacak kil maskesinin yanı sıra kil maskesi nasıl kullanılır konusu da son derece önemli oluyor. Çünkü kil maskesinden ancak doğru bir uygulama ile verim almak mümkün olabiliyor.
Kullanılacak olan kil maskesinden tam verim alabilmek için diğer tüm cilt ürünlerinde olduğu gibi düzenli kullanım önemli oluyor. Kil maskelerinin kullanım sıklığı cilt tipi ve sorununa göre değişkenlik gösterebilir. Kil maskeleri genellikle haftada bir kez kullanılır ancak duruma göre minimumda 3 gün aralıkla kullanılması tavsiye ediliyor. Bunun nedeni ise kil maskesinin içeriği yoğun olduğu için cildin dinlenmesine fırsat vermektir. Bu sayede cilt hem dinlenmiş hem de cilt dengesi bozulmamış oluyor.
Sıvı kil maskelerini kullanmak oldukça pratiktir. Genellikle yüze eşit oranda uygulamak ve belirli bir süre sonra cildi temizlemek yeterli oluyor. Toz şeklindeki kil maskeleri ise su ile karıştırılıp belirli bir kıvama geldikten sonra uygulanabiliyor. Diğer tüm cilt bakım ürünlerinde olduğu gibi kil maske çeşitlerini uygularken de cildin önceden temizlenmesi gerekiyor. Bu sayede maske cilde çok daha iyi nüfuz edecek ve etkisini çok daha iyi gösterecektir.
Kil maskesini cilde uygularken bir fırça kullanmak işlemi daha kolay yapmaya yardımcı olabiliyor. Fırça ile cilde daha eşit bir şekilde dağılım yapılabiliyor. Kil maskesini yüze uygularken önemli bir konu da göz ve dudak çevresine dikkat etmek oluyor. Bu bölgeler hassas olduğu için maske ile temas ettirmemeye dikkat etmek gerekiyor.
Kil maskesi doğal bir maske olduğundan etki etmesi için stabil bir şekilde durmak gerekiyor. Yani yüz çok fazla hareket ettirilmemeli ya da mimik yapılmamalıdır. Çünkü maske çatlarsa ciltteki etkisi de azalabilir. Genellikle yüze sürülen maskede 5-10 dakika arasında beklemek yeterli oluyor. Ancak yine de siz aldığınız maskesinin ambalajında yer alan ve önerilen bekleme süresini dikkate almalısınız. Belirtilen süre zarfından sonra ise fazla da vakit kaybetmeden yüzünüzü yıkamanız gerekir.
Kil maskesi içeriği yoğun bir yüz maskesidir. Bu sebeple haftada birden fazla uygulanması pek önerilmez. Çünkü kil maskesi sık kullanıldığı takdirde ciltte kurumaya neden olabilir. Özellikle çok yağlı bir cilt söz konusu ise sebum dengesini sağlamak ve cildin doğal yapısını korumak adına haftada bir kez uygulamak yeterli olacaktır. Kil maskesinin ne amaçla kullanıldığı da kil maskesinin ne sıklıkla uygulanması gerektiğini belirleyen unsurlardandır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi maskenin genel olarak haftada bir kullanılması gerektiği önerilmektedir.
Kil maskesinin ciltte bekletme süresinin uzun tutulmaması önemlidir. Kil maskesini kullanma talimatında yer alan süreden fazla ciltte bekletmediğiniz takdirde ciltte kuruma ya da olumsuz bir etki bırakmayacaktır. Kil maskesini ilk defa kullananlar için genellikle iki haftada bir uygulama tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni cildin alışma rutinine girmesidir. Cilt alıştıktan sonra duruma göre haftada bir uygulamaya da çıkarabilir ya da iki haftada bir uygulamaya devam edebilirsiniz.
Daha önce de belirttiğimiz gibi kil maskesinin geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Bilinen en eski doğal cilt bakım ürünü olan kil maskelerinin yapımı, içeriği de özellikle bu doğal ürünü kullanacak kişilerin de merak ettiği konulardan bir tanesi oluyor. Bu doğal maskelerin ana bileşenleri arasında potasyum, kalsiyum, silis, demir, magnezyum gibi pek çok önemli mineral bulunuyor. Kil maskesi yapımı esnasında ise bu doğada yer alan önemli mineraller bir araya getiriliyor.
Kil maskesi için elbette en önemli mineral kil. Kil, yüzyıllardır insanların cilt bakımında kullandığı önemli bir element ve cilde olumlu etkileri kanıtlanmış bir maddedir. Kil maskeleri yapımında cildin ihtiyacını karşılayacak bileşenler bir araya getiriliyor. Bu sebeple maskeler farklı renklerde tüketicilere sunuluyor. Çünkü her maske farklı doğal bileşenleri barındırıyor ve buna göre rengini alıyor. Eski zamanlarda saf toprak ve kilin birleşimi ile bu maskeler yapılırdı. Ancak günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile üretimde pek çok alternatif yollar kullanmak mümkün hale gelmiştir.
Pek çok güvenilir markanın kil maskesi çeşidi bulunuyor. Bu sebeple seçim yapmak için öncelikle cilt tipinizi ve ciltteki sorununuzu belirlemeniz gerekiyor. Ancak buna göre doğru bir tercihte bulunmak mümkün olabilir. Dermokil, Claderm, Sinoz, Simple Protect and Glow, Neutrogena Skin Detox gibi tanınmış, güvenilir markaların kil maskesi çeşitlerinden tercih edebilirsiniz. Bu markaların her biri cilt tipi ve cilt sorununa uygun kil maskesi bulunuyor. Yağlı, kuru, karma fark etmeksizin cildinizin tipine uygun bir kil maskesi seçebilirsiniz. Dediğimiz gibi öncelikle cilt sorununuzu bilmeli ve markaların cilt sorununuza yönelik ürettiği ürünü tercih etmelisiniz.
Diğer tüm dermokozmetik ürünlerinde olduğu gibi kil maskesi fiyatları da değişkenlik göstermektedir. Bunda etkili olan faktörler arasında marka, gramaj ve içerik bulunuyor. 20 ml bir kil maskesi olduğu gibi 50 ya da 220 ml kil maskesi çeşitleri de bulunuyor. Kullanım sıklığınıza ya da kısa vadeli mi uzun vadeli mi kullanmak istediğinize göre tercih edilebilirsiniz. Bu durum elbette fiyatlara da yansıyacaktır. Gramajı daha az olan kil maskeleri daha hesaplı ancak gramajı fazla olan ürünler biraz daha maliyetli olsa da uzun vade kullanımda daha avantajlıdır.
Kil maskelerini, toz ve sıvı şeklinde de karşılaştırabilirsiniz. Bu sayede hangisini daha rahat kullanabileceğinizi ya da hangisinin bütçenize daha uygun olduğunu görebilir, tercihinizi ona göre yapabilirsiniz. Ayrıca bazı zamanlar kil maskelerinde çeşitli indirim ve kampanyalar da söz konusu olmaktadır. Bu indirim ve kampanyaları takip ederek de uygun fiyatlı kil maskelerinden satın alabilirsiniz.