İnsan vücudu için son derece önemli olan demir kanda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin üretiminde kritik rol oynar. Demir eksikliğinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Bunlar arasında yetersiz demir içerikli besin alımı, yetersiz emilim, kanamalar, gebelik, doğuştan hemorajik telanjiyektazi, kronik böbrek rahatsızlığı gibi nedenler sayılabilir. Demir minerali pek çok gıdadan doğal yollarla alınabilir. Balık, et, kümes hayvanları, brokoli, lahana, ıspanak, pekmez, tahin, kuruyemiş, kuru meyve, bezelye, mercimek ve fasulye gibi besinlerde yüksek miktarda demir bulunur.
Demir eksikliği ise birçok kişide belirti göstermeyebilir. Bunun nedeni ise vücuttaki demir depolarının oldukça yavaş boşalmasıdır. Yüzde ve deride solgunluk, güçsüzlük, halsizlik, hızlı kalp atışları, çabuk yorulma, iştahsızlık, asabiyet, baş dönmesi gibi belirtiler demir eksikliğine işaret ediyor olabilir. Kış aylarında sık bir şekilde görülen el ayak üşümesi de demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.
Eğer kişide demir eksikliği söz konusu ise sadece yeme alışkanlıklarını değiştirmek ya da düzenli bir yeme alışkanlığı edinmek vücut için yeterli demiri sağlamaya yetmeyebilir. Demir takviyesi yapan ek gıdalar vücut için gerekli demirin sağlanmasına destek olabilir. Kandaki demirin yenilenmesi için bu tarz bir destek almak mümkündür. Demir eksikliği olan kişilerin demir takviyesi almasında sakınca yoktur ancak bunun için doktora danışmak faydalı olacaktır. Çünkü diğer pek çok besin ve takviyesi vücuttan atılabilirken demirin vücuttan atılması zordur. Bu sebeple doktor görüşü önemlidir.
Demir takviyesinin ne dozda ne kadar alınacağı ise yine kişinin vücudundaki demir eksikliğine bağlı olacaktır. Demir takviyesinin işe yarayıp yaramadığını gözlemlemek için belirli bir zamana ihtiyaç olacaktır. Kan testi neticesinde demir ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığı anlaşılabilir. Ancak bunun içi de doktor ile karşılıklı bilgi alış verişinde bulunmak gerekecektir.
Demir eksikliği fiziksel olarak kişinin yorgun ve zayıf hissetmesine neden olacaktır. Demir eksikliği neticesinde bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve zihinsel işlevlerin bozulmasına neden olabilir. Ayrıca baş dönmesi, anemi, sinirlilik, baş arısı, nefes darlığı gibi durumlar görülebilir. Bunlar ciddi semptomlardır ve demir eksikliği hissedildiği anda gerekli tedbirler alınmalıdır. Gerekli muayeneler de yapılmalıdır.
Demir eksikliği anemisi günümüzde toplumda yoğun şekilde görülen bir durumdur ve kalp çarpıntısı, solgun ten, kırılgan narin tırnaklar, ciltte kaşınmalar, saç tellerinde incelme, baş ağrısı, ağızda yara, ülser gibi durumlar ortaya çıkarabilir. Demir içerikli besinleri tüketmeyen adet gören kadınlar da yüksek demir eksikliği sebebi ile risk altında sayılabilir.
Vücut için gerekli demir sağlandığında zihinsel ve fiziksel performans artar. Demir olmadan bir iyileşme süreci düşünülemez. Hasar görmüş hücre ve organlarda oksijen sağlayan hemoglobin demir ile artar. Yaralanma ve kan kayıplarında vücudun daha az zarar görmesi de yine yeterli demir miktarı ile olur. Demir, vücuttaki direnci arttıran en önemli etkenlerden bir tanesidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır, hücre işlevini artırmada etkilidir. Vücuttaki demir yorgunluk belirtilerini de en aza indirmede etkilidir.
Günümüzde doğal gıdaların yanı sıra demir takviyesi sunan gıdalardan destek alınabilmektedir. Bu destek gıdaları tek başına demir sağlamaz ancak demir sağlayan gıdalara yardımcı olarak işlev görür. Demir takviye gıda çeşitlerini Kozmela üzerinden inceleyebilir ve dilediğiniz takviyeyi anında sipariş verebilirsiniz.