İnsan bünyesi normal hücre fonksiyonlarının yerine getirilmesi ve büyüme gelişmenin gerçekleşebilmesi için vitaminlere ihtiyaç duyar. Toplamda 13 farklı vitamin vardır. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için ise bu vitamin çeşitlerinin tümüne ihtiyaç vardır. Vitaminler gıdalardan doğal bir şekilde alınır. Ancak sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişilerde dahi bazı sebeplerden ötürü vitamin eksikliği görülebilir. Vücut eksik vitamin nedeni ile olumsuz etkilenebilir. Bunun olmaması için ise normal gıdalara ek olarak vitamin destek hapı ya da besin takviyeleri alınabilir.
Vitamin çeşitleri kendi içerisinde suda çözünenler ve yağda çözünenler olarak ikiye ayrılır. Yağda çözünen vitaminler vücutta yağ dokusunda birikir. Yağda çözünen vitaminler D, E ve K vitaminleridir. Suda çözünen vitaminler ise toplamda dokuz tanedir. Bu vitaminlerin en belirgin özellikleri vücutta depolanmamaları ve dışarı atılmalarıdır. Bu vitaminlerin çok azı vücutta kaldığı için vitamin eksikliğinin önüne geçme adına takviye almaları gerekebilir. Bu vitaminler arasında sadece B12 vitamini istisnadır ve suda çözünen, karaciğerde depolanan tek vitamindir.
Temel vitamin çeşitlerinin tamamı vücut içerisinde önemli görevler üstlenir. Belirli bir vitamin yeterli derecede alınmaz ise vitamin eksikliği kendisini belli eder. Eğer çocuklara vitamin verilecek ise pek çok markanın aromalı çocuk vitamin şurupları bulunuyor. Bunlar çocukların vitaminleri severek alması açısından faydalıdır. Işıltılı, genç bir görünüm için birtakım vitaminlerin yeterli düzeyde olması gerekir. Bu anlamda normal gıdaların yanı sıra takviye gıda alınabilir..
Her vitaminin vücuda ayrı bir etkisi, faydası vardır. Örnek vermek gerekirse sağlıklı diş ve kemik gelişimi için A vitamin önemlidir. Bunun yanında göz sağlığı ve bağışıklık sisteminin gelişmesinde de A vitamini önemli rol oynar. C vitamini ise askorbik asit olarak adlandırılır ve diş eti sağlığını desteklemektedir. C vitamini aynı zamanda vücudun demiri emmesine, sağlıklı bir dokunun desteklenmesi açısından da önemlidir.
D vitamini ise güneş vitamini olarak da bilinen insan bünyesinin ihtiyacı olan bir vitamindir. Haftada 3 kez 10-15 dakikalık güneş ışığı teması D vitamin ihtiyacını karşılamaya yardımcıdır. Ancak gıda kaynaklarından ve güneş ışığından yeterli derecede D vitamini sağlamak bazen mümkün olmayabilir. Bu nedenle D vitamini desteği sağlayan takviye gıda ürünleri tüketilebilir.
B1 vitamini karbonhidratın vücut hücreleri tarafından enerjiye dönüştürülmesinde etkilidir. B vitaminleri sağlıklı kas, cilt, beyin ve saç ve ayrıca sinir fonksiyonu için oldukça önemlidir.
B4 vitamini vücut doku ve hücre oluşumunu destekler. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenir ve vücudun enfeksiyonlarla savaşması mümkün hale gelir. Hücrelerin, sağlıklı kan şeker düzeyinin korunması ve serbest radikallerin etkilerinin önlenmesi adına da B4 vitamini faydalıdır. Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesi, hemoglobin ve steroid hormon üretimine yardımcıdır. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin üretimine de destek verir.
B9 vitamin olarak da bilinen folat ve foik asit yeni hücre oluşumunda etkilidir. B12 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkı sağlar. Gebeliğin ilk trimesteri sürecinde tüketilmesi tavsiye edilir. Düşük folat alımı spina bifida gibi doğum problemlerine neden olabilir. R vitamini olarak da bilinen B10 vitamini vücut için gerekli mikroorganizmaların büyümesine destek olur. B11 vitamini olarak da bilinen salisilik asit, DNA ve RNA oluşumuna destek vermek için B12 ile çalışır.
Vitaminlerin alınma saatleri de birbirinden farklıdır. Bazı vitaminlerden maksimumda fayda sağlamak için yemekten sonra tüketilmesi gerekir. Bazı vitaminlerin etkisini göstermesi için ise aç karnına almak gerekir. Her vitamin vücutta aynı şekilde parçalanamaz. Bu sebeple vitamin eksikliğine bağlı olarak vücutta en iyi etkiyi sağlayacak saatte ve şekilde almak önemlidir.
İyi bir vitamin takviyesi genellikle içerisinde kalsiyum, demir, folik asit, D vitamini gibi önemli bileşenleri içerir. Demir eksikliği yaşanan durumlarda ise vitaminler genellikle aç karnına kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca demir emilimini artırma adına portakal suyu gibi C vitamini içeren sıvı gıdalarla beraber almak mümkündür. Bazı vitaminler daha önce de söylediğimiz gibi vücutta depolanmamaktadır. Bu sebeple günlük olarak alınmalıdır. Yağda çözünen vitaminler vücutta yağ kullanımı ile çözülme gösterir. Sonrasında ise kan dolaşımına taşınır.
Vitamin eksikliği ise beslenme ile yeterli miktarda vitamin alınmaması ile ortaya çıkar. Vitamin eksikliği, eksik olan vitaminin türüne göre belirti gösterir. Örneğin tırnak ve saçlarda vitamin eksikliği en açık şekilde kendisini belli eder. Böyle bir durumda biotin eksikliğinden söz etmek mümkündür. B vitamini olan biotin birçok vücut fonksiyonunda yer alan bir vitamindir. B7 vitamini olarak da bilinen biotin gıdayı enerjiye dönüştürmede önemli bir rol oynar.
Yetersiz C vitamini tüketimi ise diş etlerinde kanama ile birlikte diş kaybı da dahil olmak üzere pek çok soruna kapı açabilir. A vitamini eksikliği ise karanlıkta ya da düşük ışıkta görme yeteneğini azaltmaktadır. Gözdeki retinada bulunan pigment rhodopsin üretmek için A vitaminine ihtiyaç duyulur.
Düzgün ve sağlıklı bir beslenme ile ihtiyaç duyulan mineral ve vitaminleri almayan insanlar vitamin ve multivitamin desteklerine başvurabilirler. Ancak sebze, meyve ve tahıllar fitokimyasallar adı verilen binlerce yararlı besin maddesine sahiptir ve bunlar takviye vitaminler içerisinde yer almaz. Bu sebeple takviye gıdalar yiyecekten yeterli vitamin sağlanamadığı durumlarda destek olarak kullanılabilmektedir. Vitamin takviyeleri kullanırken özel koşullar yok ise gündelik olarak önerilen miktarda tüketilmelidir. Ancak bu şekilde takviye desteğin faydasını görmek mümkün olabilir.
Takviye gıda destek çeşitlerini sitemizde inceleyebilir ve dilediğiniz vitamin desteğini en uygun seçeneklerle anında sipariş verebilirsiniz.