Bebekler dünyaya geldikten sonra anne ve babalarının hayatlarındaki en önemli parça haline gelirler. Ebeveynler ve bebekleri arasındaki bağ çok kuvvetli ve kutsaldır. Anne ile bebek arasındaki bağı arttıran unsurlardan biri de emzirmedir. Anne ve bebek emzirme sırasında birbirlerine çok yakın olurlar ve bağlarını arttırırlar.
Emzirme yolu ile bebeklerin besin ihtiyacı karşılanır ve sağlıklı gelişimi sağlanır. Kimi durumlarda annenin sütü bebek için yeterli olmayabilir. Bu durumlarda takviye olarak bebek maması verilmektedir. Bu mamalar bebeklerin gelişim düzeyine göre doktorları tarafından belirlenmektedir. Bunun harici olarak bebekler belli bir dönemden sonra doktor tavsiyesi doğrultusunda ek gıda dönemine geçmektedir. Bebek maması kullanımına geçerken doktor tavsiyesi ve önerisinin olmasına dikkat edilmelidir.
Bebeklerin sağlığı açısından en uygun mamalar kullanılmalıdır. Bebeklerin gelişim düzeyine uygun mamalar seçilmelidir. Bebek mamaları yapılarına göre genel olarak 3’e ayrılır. Yeni doğanlar için uygun olan bebek maması, gaz problemi yaşanan bebekler için uygun olan bebek maması, inek sütüne alerjisi olan bebekler için uygun olan bebek maması. Yeni doğanlar için uygun olan mamalar, anne sütünün yapısına en yakın olarak üretilen mamalardır.
Bu mamalar anne sütünün bebekler için yeterli olmadığı zamanlarda bebeklerin beslenmesine destek olmak için tercih edilir. Bunun dışında bazı durumlarda anneler bebeklerini emzirememektedir. Bu tarz durumlarda da yeni doğanlar için uygun olan mamalar tercih edilmektedir. Piyasada bulunan yeni doğan mamaları genel olarak 3 aylık, 4 aylık, 6 aylık mamalar olarak satılmaktadır. Bebekler için hazırlanan diğer mama ise gazlı bebekler için uygun olan mamalardır. Bebekler genel olarak gaz problemi yaşayabilmektedir. Fakat bazı bebekler annelerinin tükettiği gıdalardan veya daha hassas bir sindirim sistemine sahip olduğu için daha fazla gaz problemi yaşayabilmektedir. Gaz problemi yaşayan bebekler huysuz olurlar ve uyku problemleri yaşayabilirler.
Gazdan kaynaklanan ağrı ve rahatsızlık hissi bebeklerin ağlamasına sebep olur. Bu tarz gaz problemi yaşayan bebekler için özel olarak üretilen mamalar bulunmaktadır. Anne babalar bebeklerinin gaz probleminin azalmasına veya geçmesine yardımcı olması için doktor kontrolünde bu tarz mamalar tercih edebilir. Bebekler için üretilen diğer bir mama ise inek sütüne karşı alerjisi olan bebekler için uygun olan mamalardır. Bebek maması alırken muhakkak doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Bebeklerin besin ihtiyacı için her zaman öncelik anne sütü olmalıdır. Fakat bazı durumlarda bebekler için mamalarda tercih edilmektedir. Anne sütünün yetmediği durumlar, annenin bazı sebeplerden bebeği emziremediği durumlar ve doktor önerisi ile mama takviyesine geçildiği zamanlarda bebekler için bebek maması kullanılmaktadır. Öncelikle bebekler mama ile besleneceği zaman doktorların önerdiği türde ve çeşitte mamalar tercih edilmelidir. Bebekler çok hassastır ve bu sebeple seçilen mamalara çok dikkat edilmelidir.
Bebeklerin gelişimi ihtiyacını en iyi doktorlar bilebileceği için bebek maması tercihi yapılmadan önce muhakkak doktora danışılması gerekmektedir. Bebek maması belirlenirken bebeğin gelişim düzeyi, besin ihtiyacı, alerjik bir durumunun olup olmaması gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Alınan ürünün tarihine muhakkak dikkat edilmelidir.
Son kullanım tarihi kontrol edilmeli ve son kullanım tarihi geçmiş bebek maması kesinlikle alınmamalıdır. İçeriği kontrol edilmelidir. İçeriğinde bebek için zararlı olabilecek maddeler bulunmamalıdır. Bebeğin gelişim düzeyine uygun olan besinler olmasına dikkat edilmelidir. Bebek maması alındığında ambalajı iyice incelenmeli ve ürün orijinal mi bakılmalıdır. Paketin zarar görmemiş olması önemlidir. Pakette yırtık veya deformasyon varsa alınmamalıdır. Paketi yırtılmış veya deforme olmuş bebek maması içerisine hava aldığı için bozabilme riski bulunmaktadır.
Piyasada birçok bebek maması çeşidi bulunmaktadır. Mamaların fiyatları farklılık göstermektedir. Ürünün markası, içeriği, gramajı ve çeşidi gibi özellikler mamaların fiyatlarını etkilemektedir. Mamanın içeriğinde bulunan gıdalar, meyveler, vitaminler çok önemlidir. Bu sebeple mamaların içeriğine göre geniş bir fiyat skalasına sahiptir.
Bebekler beslenirken özenli olunmalıdır. Bebek maması hazırlanırken dikkat edilmesi gerekir bazı noktalar vardır. Mamayı hazırlamadan önce her zaman son kullanım tarihi kontrol edilmelidir. Bebek maması hazırlanmaya başlamadan önce ellerin yıkanması gereklidir. Bebek maması hazırlarken öncelikle kullanılacak biberon veya kap suda kaynatılmalı veya sıcak suda yıkanılarak hijyenik hale getirilmelidir.
Mama için kullanılacak temiz su bir tencerede kaynatılmalı daha sonra ılıması beklenmelidir. Bebek maması hazırlanırken kaynar su kullanılmamalıdır. Kaynatıldıktan sonra ılıması beklenen su ile bebek maması karıştırılmalıdır. Mama, kutusunun üzerinde belirtilen ölçüler dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Bebekler mama ile beslenmeden önce mamanın sıcaklık derecesi muhakkak kontrol edilmelidir.
Hazırlanan mamanın bileğe damlatılması ile sıcaklığı ölçülebilir. Mama bileğe damlatıldığında bileği yakmıyorsa sıcaklığı uygun demektir. Mamanın çok sıcak olması bebeğin ağzının yanmasına sebep olabilir. Mama hazırlandıktan kısa süre sonra bebeğe verilmeli, uzun süre bekletilmemelidir. Bebek maması ile beslenme bittikten sonra kullanılan kap veya biberon yıkanmalıdır. Yıkma sırasında yetişkinler için uygun olan kimyasal içerikli deterjanların tercih edilmemelidir.
Mamaların saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Bebek maması kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmelidir. Saklama koşulları için kutuların üzerinde yazan talimatlar dikkate alınmalıdır. Bazı mamaların buzdolabında saklanması önerilmektedir, bu tarz mamalar buzdolabında saklanmalıdır. Bebek mamaları kullanıldıktan sonra ağzı hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Mamanın paketi dikkatli bir şekilde kapatılmaz ve hava alırsa mamanın bozulmasına sebep olabilir.
Bebekler doğduklarında anne sütü ile beslenir. Anne sütü ile beslenmek bebeklerin sağlığı için çok değerlidir. Bebeklerin doğduktan sonra ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi bebeklerin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Bebekler belli bir süre sonra mama veya ek gıda ile beslenilmeye başlanır. Bu sürecin doktor kontrolünde ve tavsiyesinde olmasına dikkat edilmelidir. Doktorun onaylamadığı ve önermediği besinler bebeklere verilmemelidir. Ek gıdaya geçiş için doktorun onayı muhakkak beklenmelidir.
Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğin gelişim süreci, boyu ve kilosu gibi fiziksel özellikler dikkate alınmaktadır. Bebeğin gelişim sürecine uygun olan ek gıdalar doktor tarafından önerilir. Kimi durumda ebeveynler bebeklerinin daha çok beslenmesi ve gıda tüketmesi için ek gıdaya geçmek isteyebilmektedir. Bu konuda dikkatli olunmalı ve doktor önerisi olmadan ek gıdaya geçilmemelidir. Bebekler için ek gıda seçimi yaparken içeriğine dikkat edilmelidir. İçeriğinin doğal olmasına önem verilmelidir. Bebekler için zararlı olabilecek ürünler olmamalıdır. Ek gıda ölçüsü için alınan mamanın paketinde yazan talimatlar ve doktor önerileri dikkate alınmalıdır.
Bebekler için üretilen mamalardan biri de kavanoz mamalarıdır. Birçok çeşidi bulunan kavanoz mamaları anneler ve babalar için kolaylık sağlamaktadır. Temel hazırlık süreci olmadığı için kullanımı oldukça pratiktir. Genel olarak sebze ve meyve içerikli olan kavanoz mamalarının süt içerikli çeşitleri de bulunmaktadır.
Kavanoz mamaları, bebeklerin bir öğün besin ihtiyacına uygun şekilde hazırlanmaktadır. Kavanoz mamalarının içerisinde katkı maddesi bulunmaz ve vakumlama sistemi ile kapatıldığı için hava almaz ve son kullanım tarihine kadar tüketilebilir. İçeriğindeki meyve ve sebzeler mevsiminde toplanır. Elma, havuç, patates, havuç gibi sebze ve meyveler ile kavanoz mamaları yapılmaktadır. Kavanoz mama alırken içeriğine kontrol edilmelidir. İçindeki meyve ve sebzelerin doğal olmasına, katkı ve koruyu madde olmamasına, GDO içermemesine dikkat edilmelidir. Mamayı tüketmeden önce son kullanım tarihine bakılmalıdır. Kapak kontrolü muhakkak yapılmalı, ürünün hava almamış olması gerekir. Ürünün kapağında problem varsa tüketilmemelidir. Kavanoz mamaların kullanımı oldukça basittir.
Anne babalar için ek işlem gerektirmez. Seyahatlerde ve dışarıda kullanımı oldukça kolaydır. Anneler için ev ortamı dışında mama hazırlamak oldukça zahmetli ve zordur. Bunun için suyun kaynatılması soğutulması gibi meşakkatli süreçler bulunmaktadır. Kavanoz mamalarında ise böyle bir süreç yoktur. Kavanoz mamasına başlamadan önce doktor tavsiyesi alınmalıdır. Piyasada birçok çeşit kavanoz maması satışı bulunmaktadır. Kavanoz mamaları markalarına, içeriğindeki ürüne göre farklı fiyatlarda satılmaktadır.
Anne sütü ile beslenen bebekler gelişim dönemlerine göre belli bir zamandan sonra ek gıda tüketimine başlarlar. Ek gıda tüketimi doktor kontrolünde ve onayında olmasına özen gösterilmelidir. Bebekler ek gıda ile beslenmeye başladıklarında tercih edilen mamalarından biri de kaşık mamasıdır. Birçok marka ve çeşitte kaşık maması satışı bulunmaktadır. Kaşık mamalarının tahıllı, pirinç unlu ve meyveli gibi çeşitleri bulunmaktadır. Kaşık mamaları genel itibari ile toz halinde bulunur.
Bebeklerin gelişimine göre günde 1 veya 2 kez tüketilebilmektedir. Kaşık mamaları hazırlanırken süt veya su ile karıştırılır. Hazırlama aşamasında kutu üzerinde yazan bilgiler dikkatle okunmalıdır. Kutu üzerinde sütsüz yazıyor ise bu mamalar süt ile hazırlanmalıdır. Kullanılacak süt için doktora danışılması gerekmektedir. Eğer kutu üzerinde sütlü yazıyor ise o zaman su ile hazırlanmalıdır. Mama için kullanılacak su önce kaynatılmalı daha sonra ılıtılmalı ve mama ile karıştırılmalıdır.
Mama hazırlamak için kutu üzerinde yazan ölçüler dikkate alınmalıdır. Kutu üzerinde ne kadar mama ile ne kadar suyun veya sütün karıştırılacağı bilgisi yer almaktadır. Fakat bebeğe ne kadar miktarda mama verileceğini konusunda doktordan bilgi alınmalıdır. Piyasada birçok kaşık maması bulunmaktadır. Bu mamalar markalarına, içeriklerine göre farklı fiyatlarda satılmakta. Kaşık maması alırken ürün içeriğine dikkat edilmelidir. İçeriğindeki besinler bebeklerin gelişimi için uygun olmalıdır.
Bebeğin sağlığı açısından zararlı maddeler bulunmamalı, doğal içerikli olmalıdır. Kaşık maması alırken son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Ambalajı kontrol edilmeli, kutusunda yırtık veya deformasyon bulunmamalıdır. Kutusunda yırtık bulunan mamalar içerisine hava alabileceği için bozulabilir. Bu sebeple ürün satın alınmadan iyice kontrol edilmelidir.
Aptamil Sıvı Bebek Sütü doktor kontrolünde bebeğin 6. ayına kadar kullanıma uygundur. Kullanımı pratiktir ve anne sütünün yetmediği durumlarda doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanılabilir.
Bebelac 1 Bebek Sütü 500gr bebekler için gerekli mineral ve vitaminleri içermektedir. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda doktor kontrolünde 6 ayın sonuna kadar kullanılabilmektedir. Balık yağı içermez ve karbonhidrat kaynağı laktozdur.
Hipp Organik Combiotic Devam Sütü No:3 350g içeriğinde bulunan protein organik sütten gelmektedir. Omega 3 ve omega 6 ilave edilmiştir. Karbonhidrat olarak laktoz içerir ve 10. aydan itibar kullanım için uygundur. Gluten ve ilave şeker içermez.
Aradığınız bebek mamalarına sitemizden bir tıkla ulaşabilirsiniz.