Karaciğerde depolanan ve yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini normal besinlerde iki şekilde bulunur. Bunlardan bir tanesi aktif A vitamini tipidir ve önceden oluşturulmuştur. Bu V vitamini tam yağlı süt ürünleri, kümes hayvanları, balık ve ette yoğun olarak bulunur. Diğer A vitamini ise sebze, meyve ve bitki bazlı gıdalarda yer alır, provitamin A olarak bilinir.
İkinci tipteki A vitamini yiyeceklere koyu rengi sağlar. Yaygın olarak bilinen provitamin A tipinin ismi beta-karotendir. Vitaminler vücut tarafından hiç üretilmeyen ya da yetersiz miktarda üretilen temel besinler olmaktadır. Bu nedenledir ki tıbbi açıdan gerekli olunan durumlarda vitamin takviyesine sıklıkla başvurulur. A vitamini kapsül olarak sıklıkla kullanılır.
Hayvansal ve bitkisel kaynakların her ikisinde de mevcut olan A vitamini enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olan bir vitamin çeşididir. Cilt sağlığı açısından katkısı da bilinmektedir. Gece körlüğü gibi ciddi durumların önüne geçmede destek sağlar. Konu göz bozuklukları olunca A vitamini önemini bir kez daha önemini göstermektedir. Doğal yollarla A vitamini alınabileceği gibi farklı durumlarda kapsül, ampul ya da hap şeklinde takviye şeklinde alınabilmektedir.
A vitaminin insan vücudu için önemli pek çok faydası bulunuyor. Kemik, diş, yumuşak doku, mukus zarları gibi önemli yapıların korunması için gereklidir. Buna aynı zamanda göz retinasına renk veren pigmentleri ürettiğinden dolayı retinol da denilmektedir.
Düşük ışıkta iyi bir görüş sağlayan şey A vitaminidir. Sağlıklı bir hamilelik süreci ve hamilelik sonrası anne sütü açısından da önemlidir.
A vitamini balık yağı, pisi balığı, böbrek, krema, peynir, süt, yumurta sarısı, tereyağı, tavuk ciğeri, somon, morina ciğeri yağı, kral uskumru, beyaz peynir, alabalıkta ve hayvansal gıdalardan elde edilmektedir.
Provitamin A koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı meyveler, tatlı patates, Brüksel lahanası, pazı, maydanoz, lahana, kırmızı biber, karahindiba yeşillikleri, kara lahana, ıspanak, havuç, brokoli ve balkabağında bol miktarda bulunmaktadır.
Vücudun kendisini etkili bir şekilde savunabilmesi için A vitaminine ihtiyaç duyulur. Böbrek, akciğer ve kalp başta olmak üzere organların doğru bir şekilde çalışmasına yardımcıdır. Vücudun bazı bölümleri ile cilt için doğal bir astar vazifesi görür. Kemik gelişimi, üreme, görme gibi önemli işlevler için destek sağlar. Retina reseptörlerindeki ışığı emer ve bu anlamda retinayı farklılaştırarak görme açısından önemli bir rol üstlenir. Kısacası A vitamininin vücut üzerinde oldukça fazla önemli etkisi söz konusudur.
Kapsül şeklinde alınabilen A vitamini takviye edici gıda farklı markalarla sunulmaktadır. Bu kapsül ürünler glüten ve trans yağ içermez. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunması açısından alınabilir. Genellikle ihtiyaca göre kullanımı da değişmektedir. Genellikle yetişkinler için günde 2 sefer 1’er kapsül tavsiye edilmektedir. Ancak ürünü aldıktan sonra kullanma talimatına dikkat edilmesi gerekir. Tavsiye edilen dozun aşılmaması önemlidir. A vitamini kapsül çeşitlerini Kozmela üzerinden inceleyebilir ve dilediğiniz ürünü hemen sipariş verebilirsiniz.
Hücre metabolizmasında önemli rol oynayan B vitamini suda çözünen vitamin grubundandır. Her ne kadar B vitaminleri birbirine benzeyen isimlere sahip olsa da gıdalarda bir arada bulunuyor ve kimyasal anlamda farklı bileşikler oluyorlar.
8 B vitaminini hepsini bir arada bulunduran diyet takviyeleri B vitamini kompleksi olarak biliniyor. Her bir vitaminin kendi numarası ve adı vardır. Sırasıyla; B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folik asit), B12 (kobalamin).
B vitamini açısından en zengin besin ettir. Ayrıca işlenmemiş karbonhidrat esaslı gıdaların hemen hepsinde az miktarda da olsa bulunur. İşlenmiş karbonhidratlar arasında bulunan şeker ve beyaz un işlenmemiş olanlardan daha düşük seviyede B vitamini içerirler. B vitamin çeşitleri özellikle karaciğer, ton balığı ve hindide yoğun şekilde bulunur. Et çeşitleri ile beraber fasulye ve bakliyat, pul biber, muz, patates, kepekli tahıl, pekmez, bira mayası ve beslenme mayasında bulunur.
Alyuvarların üretimi, beyin fonksiyonları ve sinir sisteminin sağlığı için B12 vitamini gereklidir. Yapısal olarak en karmaşık vitaminlerden bir tanesidir. B vitamini genel anlamda vücut tarafından hiç üretilmeyen veya yetersiz miktarda üretilebilen temel besinlerin başında geliyor. Bu sebeple gerekli olduğu durumlarda vitamin takviyeleri ile sağlanabiliyor.
B vitamini yağların hazmedilmesini kolaylaştırır. Cildin daha canlı görünmesine destek verir. Saçlara parlak bir görünüm kazandırmaya yardımcı olurken saç köklerinin güçlenmesine katkıda bulunur. Kadınlarda doğurganlık oranını arttırmada etkilidir. Vücuda enerji kazandırırken sinir sistemini destekler. Çocuklarda zeka gelişimine katkı sağlar, öğrenme kabiliyetini geliştirmede etkilidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda etkisi bilinmektedir. Metabolizmanın düzgün bir şekilde çalışmasına katkı verir. Kalp, bağırsak ve mide adalelerinin düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Eğer B12 vitamini yeterince alınmaz ise kişide bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Hafıza problemleri görülebilir. Kansızlık ortaya çıkabilir. Eğer bu vitamin besinlerle yeterince sağlanamıyor ise dışarıdan takviye şeklinde alınabilir.
B12 vitamini yeteri kadar alınmadığı takdirde birtakım belirtiler ortaya çıkar. Özellikle sinir sisteminde, beyinde ciddi semptomlar görülebilir. Zaten normalin biraz altına bile düşse B12 vitamin eksikliği akıl karışıklığı, hafıza problemi ve yorgunluk gibi durumlar ortaya çıkarabilir.
Eğer B vitaminleri yeteri kadar sağlanmıyor ise dışarıdan takviye gıda almak mümkündür. Pek çok markanın B vitamin çeşidi bulunuyor. Farklı formlarda sunulan B vitamini çeşitlerini Kozmela üzerinden inceleyebilir ve dilediğiniz ürünü sipariş verebilirsiniz.